נשים יולדות ופריון

ניתוחים קיסריים: מה נכון ומה לא


בכל הקשור ללידה בניתוח קיסרי הצוותים הרפואיים והסיעודיים נתקלים במגוון תהיות מצד היולדת ובן זוגה. לכן בחרנו להביא מספר דוגמאות למיתוסים שכיחים:

ניתוח קיסרי עדיף על פני לידה נרתיקית על מנת לשמור על בריאות העובר.
לא נכון. מדובר בשמועה שלא הוכחה בשום מחקר מדעי ידוע.

ניתוח קיסרי מונע בעיות ברצפת האגן כגון דליפת שתן.
צניחות רצפת אגן ודליפות שתן קשורות במידה רבה למספר הלידות אותן עוברת האישה, להתערבויות מכשירניות במהלך הלידה, למבנה האגן, למבנה רצפת האגן ולגנטיקה של האישה. בשנים האחרונות יותר ויותר נשים דורשות ניתוח קיסרי שמא הדבר יפגע בנרתיק שלהן ויגרום לדליפת שתן בגיל מבוגר יותר. נכון שהנרתיק מתרחב בזמן הלידה, אך לאחר מכן חוזר למצבו הקודם. במקרים מסוימים הנרתיק מתרחב ונשים רבות מבצעות לאחר מכן ניתוח קוסמטי- פלסטי בנרתיק. לא הוכח מדעית שניתוח קיסרי ימנע מצבים של צניחת אגן ודליפת שתן.

אם הלידה הראשונה היתה בניתוח קיסרי, כך תהיינה כל שאר הלידות.
מדובר במשפט ידוע שהיה נפוץ בתחילת המאה ה-20. כיום הנטייה היא להמליץ על לידה וגינלית ליולדת שעברה לידה ראשונה קיסרית, בהתאם לסיבה לניתוח הקיסרי, מאפייני ההריון הנוכחי ורצון היולדת בהמשך פריון. ב-60 עד 80 אחוזים מהמקרים זה מצליח ויכול למנוע מהיולדת את הסיבוכים הקשורים בניתוחים קיסריים חוזרים. עם זאת, גם ללידה וגינלית לאחר ניתוח קיסרי ישנם סיבוכים, ובפרט הסיכון לקרע של הרחם, ועל כן, כל מקרה נשקל לגופו מבחינת הסיכונים והסיכויים.

לידה רגילה גורמת לפגיעה בנרתיק ולהרחבתו ולכן פוגמת בהנאה מיחסי מין בעתיד
עקרונית, לידה גורמת להתרחבות תעלת הלידה, אך אינה פוגעת באגן. נכון שהנרתיק לא חוזר לגודלו המקורי, אך אין מדובר בפערים כה משמעותיים. במקרים שבהם קיימת פגיעה שהוכחה כמשמעותית, גם מבחינה רפואית, ישנם ניתוחים פלסטיים שיכולים לתקן זאת.

אם אישה דורשת ניתוח קיסרי, הרופא חייב לבצע אותו.
חוק זכויות החולה קובע כי לחולה יש זכות להחליט בעצמו מה הוא רוצה. עם זאת, כאשר לא קיימת אינדיקציה רפואית חד משמעית, זכותו של הרופא לסרב לביצוע ניתוח קיסרי אלקטיבי. במקרים כאלו, ובמיוחד אם מדובר בלידה ראשונה, אנו נוטים לזמן את הזוג לשיחה עם רופא בכיר ועם מנהל המחלקה, כדי להציג את כל הסיכונים הקיימים. עדיין, כמות הניתוחים הקיסריים הולכת ועולה באופן דרמטי, במקרים רבים ללא הצדקה. כך, למשל, ברור לחלוטין שרצון היולדת לקיום הלידה במזל אסטרולוגי מסוים אינה עילה סבירה לביצוע ניתוח קיסרי.

לידה בניתוח קיסרי פוגעת בשרירי הבטן בצורה בלתי הפיכה.
בניתוח קיסרי פשוט אין פגיעה בשרירי הבטן. ניתוחים קיסריים מסובכים מערבים חיתוך של שרירי הבטן ואז ישנו סיכוי להיווצרות עתידית של בקעים בבטן, הידבקויות ופתיחת הצלקת. זה לא בהכרח מביא לפגיעה בלתי הפיכה, אך כמובן שקיימת פגיעה מסוימת בשרירים.

 

 
הדפס
נשים - הפריה חוץ גופית
נשים - לידה טבעית
נשים - מרפאות חוץ
נשים - רצפת אגן
נשים - מעבדת מחקר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד