תת אתר נשים

שימור פוריות – חשבת על זה?

בין אם את מכירה סיפורי הצלחה של הריונות בגיל המבוגר, או שאת לא רוצה לפגוע כרגע בקריירה משגשגת או שפשוט עוד לא מצאת את בן הזוג האידיאלי - מנהלת היחידה להפריה חוץ-גופית ד"ר עינת שלום פז מבקשת שתשקלי לעבור תהליך שימור פוריות
20/05/2021

הילה (שם בדוי) נפרדה מבן הזוג הקבוע שלה אחרי ש"החופה עמדה והיו תוכניות ברורות לילד", כפי שהיא מגדירה בחיוך עצוב. "הייתי בת 35, שבורת לב וסגורה בבית בגלל הקורונה", היא מספרת. "בין החברות שלי התחיל דיבור על שאיבת ביציות ושימור פוריות. בגלל שהיה לי זמן פנוי, וכבר הייתי 'בדרך למשפחה', התחלתי לקרוא ולברר, והחלטתי שאני 'הולכת על זה'". מהשלב הזה, הדברים, לצערה, לא עברו לגמרי חלק. שנה מאוחר יותר, כשהיא כבר מצוידת במידע בנושא בכמות לא מועטה, מצאה עצמה בשיחה עם מנהלת היחידה להפריה חוץ-גופית במרכז הרפואי הלל יפה ד"ר עינת שלום פז, מתאמצת מאוד שלא לבכות. אל דאגה, לסיפור יש סוף טוב, אבל כדי להבין מה עבר על הילה, כדאי להבין קודם מה כולל תהליך שימור פריון.

 


ד"ר עינת שלום פז: "כגינקולוגיות שעוסקת בפריון ופוריות, אני ממליצה לנשים צעירות בגילאי 35-30 לעבור שימור פוריות"

 

למה להקפיא ביציות?

"נתחיל מזה שכל אישה נולדת עם מאגר ביציות קבוע, שאין שום דרך להשפיע עליו. כמות הביציות בשחלה מושפעת מתהליכים גנטיים וביולוגיים שונים הנקבעים כבר בהיותנו עובריות. הכמות הזו נקראת 'רזרבה שחלתית'. במהלך החיים כמות הזקיקים (שקיקי מים בתוכם יושבות הביציות) בשחלה יורדת באופן קבוע. הרזרבה השחלתית משתנה מאישה לאישה ובכל גיל ישנן נשים עם כמות ביציות גבוהה יותר וכאלה עם רזרבה נמוכה", מסבירה ד"ר שלום-פז.

 

"מעבר לכך, לצערנו, עם התבגרות האישה, כמות הביציות פוחתת ובמקביל גם איכותן יורדת. השילוב של ירידה בכמות ובאיכות מקטין את הסיכויים ללידת ילד בריא ככל שאנחנו מתבגרות. נכון שעם השנים ועם הקדמה אנחנו מצליחים לסייע לנשים עם בעיות בפוריות, אבל לעניין זה של היעדר ביצית או ביצית לא תקינה – המדע טרם מצא פתרון".

 

הירידה הדרגתית וקבועה, אך מעל גיל 37 היא משמעותית יותר. ישנן נשים שכבר בגיל צעיר יותר מציגות ממצאים של רזרבה שחלתית נמוכה ובגיל צעיר מ- 40 תהיינה עם תלונות המתאימות לגיל מעבר. כדי להעריך רזרבה שחלתית ישנן בדיקות שונות המתבססות על בדיקות דם ואולטרה-סאונד. הבדיקות כוללות בדיקות דם לפרופיל הורמונלי ו-AMH ובדיקת אולטרה-סאונד להערכת מספר הזקיקים הפוטנציאליים הקיימים בשחלה. הבדיקות אינן מסוגלות להעריך את איכות הביציות, אלא רק את כמותן. האיכות תיבחן בהפריה והיכולת של הביצית המופרית להתפתח לעובר ולילד בריא. בדיקת דם לפרופיל הורמונלי מתבצעת בזמן הווסת, כך שלעתים רבות ניתן לראות הבדלים משמעותיים בין הבדיקות בחודשים שונים. גם אם הפרופיל משתנה ולפעמים נראה טוב יותר, צריך לזכור שסך כל הרזרבה השחלתית יא תמיד במגמת ירידה.

 

לפיכך, הדרך היחידה לשמור על הפוריות, בהבנה שמספר הביציות הקיימות בשחלה ממשיך לרדת, היא בהליך "שימור הפוריות", שעיקרו שאיבת ביציות בגיל שבו מצב הפוריות של האישה נחשב לטוב, בכדי שבהמשך, במידת הצורך, תוכל לעשות בהן שימוש ליצירת היריון תקין בסיוע הפריה חוץ-גופית.

 

ההליך הנקרא "שימור פוריות מבחירה", מאושר על ידי משרד הבריאות לביצוע בקרב נשים בין הגילאים 30 עד 41, ללא תלות במצב המשפחתי או בהתוויה רפואית. ההליך אינו כלול בסל התרופות וקיימת בצידו עלות, וישנם פערים בתשלום בין בתי החולים הציבוריים והפרטיים העוסקים בנושא.

 


עלות ההליך לא נמוכה אבל הוא מאפשר לנשים שלא נמצאות בסיטואציה מתאימה לכניסה להריון להיות רגועות. צילום: RODNAE Productions from Pexels

 

דוקטור, תעשי לי ילד!

בפגישה של ד"ר שלום-פז עם הילה, היא סיפרה שכבר התחילה תהליך של שימור פוריות, ונוכחה שיש לה רזרבה שחלתית ירודה, ושבעצם אין שום דרך לפתור את זה. היא הייתה מבוהלת ממש מהאפשרות שלא תהיה אמא, ולא הבינה איך עד אז שום גינקולוג לא הסב את תשומת ליבה לנושא או הציע לה לבצע שימור פוריות.

 

"זה נכון, מדובר בתהליך שמכיוון שאינו בסל, העלויות שלו אינן נמוכות", מסבירה ד"ר שלום-פז, "אבל משעה שעשית אותו בגיל המתאים, את יכולה ליצור לך מעין תעודת ביטוח, להיות רגועה יותר, בוודאי בתקופה שבה זוגיות אינה בנמצא, או שאת עדיין רוצה להשקיע בקריירה או ללכת בדרך השגרתית של בן זוג-חתונה-ילדים. אני חושבת ששימור פוריות זה הדבר הנכון לעשות, וכגינקולוגיות, בעיקר כזו שעוסקת בפריון ופוריות, זו ממש המלצה שאני נותנת לנשים צעירות בגילאי 35-30", מסכמת ד"ר שלום-פז.

 

חשוב לזכור שככל שההליך מתבצע מוקדם יותר, הסיכוי להשיג כמות ביציות טובה ואיכותית טוב יותר. חשוב גם לזכור שכמות הביציות הנדרשת להולדה של ילד אחד בתהליך שימור באישה בת 30, נמוך יותר מבאישה מבוגרת יותר בגיל 40, ולכן, ככל שיתבצע מוקדם יותר מצופה שהתוצאות תהיינה טובות יותר.

 

לדברים האלו מצטרפת הילה: "אני מודה שאם בבדיקה שגרתית אצל הגינקולוג בגיל 30 הוא לפחות היה מעלה את נושא הרזרבה השחלתית ומסביר אותו, לא בצורה מאיימת, אלא בצורה של העברת מידע, אולי הייתי עושה לפחות את הבדיקה של הפרופיל ההורמונלי ומחליטה על שימור. כמובן שאין לדעת, אבל כיום, כשאני בתוך זה, ואפילו מתחילה לחשוב על טיפולי פוריות, עם בן זוג או בלעדיו, חשוב לי 'להפיץ את הבשורה' לנשים אחרות".

 

מה כולל ההליך וכמה זה יעלה לי?

ההליך זהה כמעט לחלוטין להליך השגרתי של אישה בטיפולי פוריות, כולל מעקב הריון, הזרקת הורמונים, ויצירת פרוטוקול טיפול ייחודי פרטני שנקבע על ידי הרופא המטפל בהתאם למספר הזקיקים בשחלה, במטרה לקבל את המספר המרבי של ביציות מבלי לסכן את האישה.

 

עלות הטיפול לשימור פריון מסיבות שאינן רפואיות היא כ-6,500 ש"ח למחזור טיפול הכולל את כל התהליך, אך אינו כולל תרופות לגירוי שחלתי (עלויות הטיפול עשויות להשתנות).

 

ידוע כי שימור פוריות בזמן, בגיל המתאים ובלי האיום של ירידה משמעותית בתפקוד השחלתי, יניב תוצאות טובות ויאפשר לכל אישה להתמקד בתוכניות שלה בלי החשש מהשעון הביולוגי המתקתק.

 

ליצירת קשר ופרטים נוספים: היחידה להפריה חוץ-גופית, 04-7744750.

 
הדפס
נשים - הפריה חוץ גופית
נשים - לידה טבעית
נשים - מרפאות חוץ
נשים - רצפת אגן
נשים - מעבדת מחקר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד