הנקה בחלב אם היא דרך ההזנה המומלצת עבור התינוק. מומלץ להתחיל בתהליך ההנקה מוקדם ככל הניתן, גם לאחר ניתוח קיסרי.
החלב הראשוני, קולוסטרום, נוצר עוד בתחילת ההיריון וזמין כבר משבוע 16. הקולוסטרום מתאפיין בנוזל סמיך בכמות קטנה, בגוון צהבהב-כתמתם. חלב ראשוני זה מכיל מרכיבים תזונתיים עשירים המגנים מפני זיהומים, מסייע למניעת צהבת יילודים, ומונע אלרגיות ומחלות שונות.
כמות החלב מותאמת בכמותו לגודל קיבתו של התינוק בימיו הראשונים (כגודל דובדבן). בשל הכמות הקטנה של החלב, טבעי שלא מורגש שינוי במלאות בשדיים ביומיים הראשונים לאחר הניתוח.
מה צפוי לאחר הניתוח?
לאחר התאוששות מהניתוח היולדת עוברת למחלקת יולדות, שם היא יכולה לרדת מהמיטה בליווי אחות למקלחת ולהתחיל להתנייד. התנועתיות חשובה להחלמה מהניתוח ולעצמאות בטיפול בתינוק.
כאבים - בימים הראשונים לאחר הניתוח צפויים כאבים באזור החתך הניתוחי. רצוי ומומלץ ליטול משככי כאבים להקלה על היולדת ועל יכולתה להניק את התינוק ולטפל בו.
מה צפוי במפגש הראשוני עם התינוק?
המפגש הראשוני עם התינוק חשוב ביותר לחיזוק ההיקשרות עם התינוק, להפחתת מתח ואף לסיוע בהחלמה.
״קיסרי ידידותי״ – במקרה שהיולדת בחרה באפשרות זו, התינוק יישאר לצידה במהלך הניתוח ומיילדת תסייע לה בחיבור הראשוני איתו, להצמידו במגע עור לעור ובמידת אפשר לחבר להנקה או לבצע סחיטת חלב. במקרה שלא נבחר שירות קיסרי ידידותי, המיילדת תיגש להיכרות ראשונית עם התינוק ולאחר מכן הוא יועבר למחלקת יילודים.
בסיום השהייה ביחידת ההתאוששות והגעת היולדת למחלקת יולדות היא תקבל אליה את התינוק.
שיטת עור לעור – השיטה המומלצת ביותר לאחר הלידה, בעלת יתרונות רבים כגון: סיוע בייצור ושחרור חלב, שמירה על חום גופו של התינוק, עזרה בהיקשרות הראשונית, הורדת רמות סטרס לתינוק וליולדת ואף שיכוך כאבים.
הניחי את תינוקך ללא בגדים על חזך החשוף וכסי אותו, בשמיכה. ייתכן כי בזמן שהתינוק עליך הוא יחל לחפש את השד – יפתח את פיו בתנועת חיפוש, ילקק את שפתיו, יבצע תנועות ניקור עם הראש, יכניס ידיו לפיו – זהו הזמן הנכון לנסות לחברו לשד.
עקב רגישות וכאבים בחתך הניתוחי התנוחות המומלצות להנקה לאחר ניתוח קיסרי הן תנוחת הצד (פוטבול), ובשכיבה (ראי תמונה).
המפגש הראשוני עם תינוקך מתעכב? מומלץ להתחיל לסחוט חלב למזרק. פינוי החלב יזרז את תהליך ייצור החלב ויגדיל את כמויות החלב בהמשך. פני לצוות לסיוע.
בכל שאלה ועזרה בנוגע להנקה יש לפנות ליועצת ההנקה במחלקה או לצוות הסיעודי.
עוד על שירות קיסרי ידידותי >>